Shkenca

Çfarë do të thotë të shikosh mirazh?
Në një ditë me diell, përgjatë një rruge të nxehtë, ne shikojmë pellgje të cilat mund t’i humbasim pikërisht kur mundohemi t’i kapim. Sepse ato pellgje të vogla që ne shohim janë rezultat i shtresës s ...
Si e heq sapuni papastërtinë?
Kur duart me yndyrë i lajmë vetëm me ujë, shtresa e yndyrës mbi duar e përhap menjëherë ujin. Uji as që e lag dorën, si rrjedhojë duart nuk pastrohen. Vetëm përdorimi i sapunit e ndryshon këtë situatë ...
Përse kemi dy veshë?
Veshi, një nga pesë shqisat tona, është edhe organi i dëgjimit dhe i ekuilibrit. Falë faktit që ne kemi dy veshë, kemi mundësi të përcaktojmë drejtimin dhe largësinë e ardhjes së zërit. Nëse do të kis ...
Pse dridhet ekrani i televizorit dhe i kompjuterit para se të bjerë celulari?
Celularët bëjnë të mundur komunikimin nëpërmjet valëve elektromagnetike. Kjo energji elektromagnetike ndihet më fort menjëherë përpara se të bjerë telefoni, si dhe në afërsi të tij. Sepse shkëmbimi më ...
Çfarë ndodh nëse nuk pulitim sytë?
Çdo pulitje syri bën që lotët të përhapen në të gjithë syrin duke e larë atë. Kapaku i syrit, ashtu si fshirëset e xhamave të makinave, i shtyn poshtë syrit grimcat e pluhurit që kanë kaluar në pjesët ...
Cili është më i ftohtë, metali apo dërrasa?
Temperatura e trupit të njeriut është afërsisht tridhjetë e shtatë gradë celcius, sidomos në muajt e dimrit, ndërsa temperatura e dhomës është rreth njëzet gradë celcius. Sigurisht që edhe sendet që g ...
Përse njerëzit dhe kafshët nuk prodhojnë oksigjen?
Funksionin e prodhimit të oksigjenit në univers e kanë bimët e gjelbra dhe disa mikroorganizma në oqean. Këto konsumojnë dioksidin e karbonit që çlirojnë njerëzit dhe kafshët me frymëmarrjen e tyre dh ...