Tregime dhe Urtësi

Pjesa e luanit
PJESA E LUANIT Një ditë prej ditësh, luani, ujku dhe dhelpra dolën në pyll për të gjuajtur. Këto kafshë, që ishin marrë vesh për të ndihmuar njëra-tjetrën gjatë gjahut, synonin të dilnin faqebardha pr ...
Tre princa
TRE PRINCA  Një mbret na kishte tre djem, njëri më trim se tjetri, të tre bujarë dhe mjaft të kuptueshëm. Princat kishin shumë dëshirë që të njihnin vendin që i ati drejtonte, andaj, një ditë, vendosë ...
Omeri bujar
OMERI BUJAR  Një njeri i varfër nuk po e paguante që nuk e po paguante dot borxhin prej nëntë mijë florinjsh. Në Tebriz jetonte një njeri shumë i pasur dhe tejet bujar që e quanin Bedretin Omer. Të gj ...
Kali me mangësi
KALI ME MANGËSI Një i pasur kishte një kalë të fisëm shumë të bukur. Aq i bukur, sa as në mes të kuajve të mbretit nuk mund të gjeje një kalë që ta konkuronte për hijeshi. Një ditë prej ditësh, ky nje ...
Thesari
THESARI  Një njeri moskursimtar një ditë e bëri rrush e kumbulla edhe pjesën e fundit të pasurisë, duke mbetur pa një dyshkë në xhep. Ai trokiti në çdo portë për të kërkuar ndihmë, por më kot! Asnjëri ...
Të kuptosh gjuhën e kafshëve
TË KUPTOSH GJUHËN E KAFSHËVE Një ditë, një burrë erdhi pranë profetit Musa dhe iu lut që ai t’i mësonte gjuhën e kafshëve. – Mësoma edhe mua gjuhën e kafshëve, – i tha ai duke iu lutur, &# ...
Dyshimi i mësuesit
DYSHIMI I MËSUESIT  Një ditë prej ditësh, nxënësit e shkollës, të lodhur shumë prej mësuesve të tyre, ishin mërzitur së tepërmi edhe me vetë shkollën. Atyre as që u shkohej më atje. U mblodhën të gjit ...
Sulltan Mahmuti dhe hajdutët
SULLTAN MAHMUTI DHE HAJDUTËT Një natë, ndërsa Sulltan Mahmuti po shëtiste i vetëm, vuri re një grup hajdutësh. Hajdutët, ngase nuk e njohën sulltanin e veshur tebdil, e pyetën se kush ishte dhe pse sh ...
Miu dhe bretkosa
MIU DHE BRETKOSA  Një ditë prej ditësh, miu dhe bretkosa u njohën dhe u miqësuan në bregun e një kanali. Këta dy miq të mirë, që takoheshin përditë dhe argëtoheshin duke i treguar njëri-tjetrit rrëfen ...
Kau, dashi dhe deveja
KAU, DASHI DHE DEVEJA  Kau, dashi dhe deveja, teksa po ecnin në një shteg, gjetën një tufë me bar. – Nëse do ta ndajmë, padyshim që asnjëri prej nesh nuk do të ngopet, prandaj më mirë le ta hajë ...
Mbreti dhe gaztori i tij
MBRETI DHE GAZTORI I TIJ  Sejiti, Mbreti i Tirmidhit, filloi të kërkonte për një mjet të mirë udhëtimi, pasi duhej të mbërrinte brenda tri-katër ditësh në Samarkand, një vend i largët, ku kishte një p ...
Vendndodhja e thesarit
VENDNDODHJA E THESARIT  Një njeri tejet i varfër, humbi gjithçka duke mbetur trokë. Ky njeri, që përpëlitej prej vuajtjeve, vazhdimisht i lutej Zotit: – O Mbret i mbretërve, O Ti që ruan si ujqi ...
Dervishi dhe kadiu
DERVISHI DHE KADIU  Një ditë prej ditësh, një burrë ishte jashtëzakonisht shumë i sëmurë. Përkeqësohej nga dita në ditë, dhe për të gjetur një shërim shkoi tek një doktor mjaft me përvojë. Doktori e k ...
Rrobaqepësi hileqar
RROBAQEPËSI HILEQAR   Njëherë e një kohë na jetonte një rrobaqepës mashtrues dhe xhambaz që e quanin Djaliimushkërisë. Një burrë tejet i zgjuar, që besonte jashtëzakonisht shumë në vetvete, hyri në ba ...
Atëherë kur është vonë
ATËHERË KUR ËSHTË VONË…  Një mesnatë, teksa një karvan po pushonte në shkretëtirë, një grup hajdutësh e vodhën krejt pasurinë e karvanit duke e kërcënuar së keqi rojen e tij. Rojtari, i pafaj, d ...
Fshatari dhe hajduti
FSHATARI DHE HAJDUTI   Një fshatar kishte lidhur një dash për gryke me një litar dhe po e tërhiqte nga pas. Një hajdut e vuri re fshatarin, andaj i shkoi nga pas, ia preu litarin e dashit, duke e grab ...
Skllavi i mençur
SKLLAVI I MENÇUR Njëherë e një kohë, një mbret kishte një skllav të mençur, po ç’të mençur se. Mbreti i jepte atij përveç dhuratave të shumta, edhe një rrogë të majme nga interesi i madh që ai i ndill ...
Zogu budalla
ZOGU BUDALLA  Një ditë prej ditësh, në një arë të gjelbër, një gjahtar kishte vendosur leqe me shumë fara për të zënë ndonjë zog, ndërsa vetë u fsheh pas një kaçubeje për të pritur. Nuk duhej që zogjt ...
Këshilla e zogut
KËSHILLA E ZOGUT Një ditë prej ditësh, një gjuetar thuri një çark për të zënë zogj. Një harabel, që u gënjye prej çarkut të ngrehur, ra pré e tij. Mirëpo, teksa burri u afrua për të parë harabelin që ...
Gomari dhe dhelpra
GOMARI DHE DHELPRA  Një ditë prej ditësh luani dhe elefanti, që jetonin bashkë në pyll, filluan një zënkë. Lufta vazhdoi për një kohë të gjatë derisa luani u plagos, mbi të gjitha i lodhur sa më s’ka. ...
Gomari i shitësit të ujit
GOMARI I SHITËSIT TË UJIT  Një shitës uji i vjetër në moshë kishte një gomar që ishte shumë i ngathët dhe i pafuqishëm. I varfëri burrë, dilte përditë për të shitur ujë derë më derë, e veç në saje të ...
Qytetari dhe fshatari
QYTETARI DHE FSHATARI  Dikur, në të shkuarën, një fshatar dhe një qytetar u bënë miq. Fshatari, sa herë që vinte në qytet shkonte si mik në shtëpinë e qytetarit duke qëndruar dy-tre muaj. Në mëngjes u ...
Këlyshi i elefantit
KËLYSHI I ELEFANTIT Një ditë prej ditësh, një dijetar nga India, pa një karvan udhëtarësh që po përparonte me shumë vështirësi. Udhëtarët dukeshin jashtë mase të rraskapitur dhe nuk kishin kurrfarë re ...
Zënka e rrushit
ZËNKA E RRUSHIT Një burrë shumë i pasur u kishte dhënë një sasi parash një iraniani, një arabi, një turku dhe një greku, të cilit ishin bashkë, dhe me to u kishte thënë: “Merrni ç’të doni me këto para ...
Deveja dhe miu
DEVEJA DHE MIU Një miush i vockël kishte marrë frerët e një deveje dhe po ecte ngadalë-ngadalë dhe i krekosur. Teksa deveja po vazhdonte rrugën e saj, e qetë, siç e kanë zakon devetë, miu mburrej herë ...
Beduini dhe filozofi
Një beduin që jetonte në shkretëtirë, kishte ngarkuar dy thasë mbi devenë e tij, dhe ishte nisur për një rrugëtim të gjatë. Ai po vazhdonte rrugën e tij, duke u tundur ashtu i ulur në mes të dy thasëv ...
Vizita që i bëri shurdhi fqinjit të tij
Një ditë, një njeri që e njihte mjaft mirë jetën, i kishte thënë një shurdhi, se e kishte fqinjin e tij shumë të sëmurë, andaj duhej medoemos që të shkonte për t’i bërë një vizitë fqinjit të vet. Ç’mu ...
Tregtari dhe Papagalli
TREGTARI DHE PAPAGALLI   Njëherë e një kohë, një tregtar kishte një papagall shumë të bukur. Papagalli i gjorë mërzitej jashtëzakonisht shumë prej jetës së izoluar që bënte brenda një kafazi. Një ditë ...
Luani dhe lepuri
Një tufë kafshësh gjahu teksa kullosnin në një pllajë të bukur ruheshin tërë frikë prej ardhjes së luanit. Sepse luani, shumë shpesh, vinte në këtë pllajë dhe thurte kurthe dhe në çdo herë zinte njërë ...