Çfarë do të thotë të shikosh mirazh?

Në një ditë me diell, përgjatë një rruge të nxehtë, ne shikojmë pellgje të cilat mund t’i humbasim pikërisht kur mundohemi t’i kapim. Sepse ato pellgje të vogla që ne shohim janë rezultat i shtresës së ajrit në afërsi të sipërfaqes së rrugës. Drita, duke u përplasur me shtresën e ajrit të nxehtë që është afër sipërfaqes së tokës, pasqyrohet dhe na bie në sy. Në sipërfaqen e pasqyruar, mund të shikojmë objektet që kemi përballë. Dhe kjo pamje, të cilën ne e quajmë mirazh, i ngjan pasqyrimit mbi sipërfaqen e ujit. Dhe ne mendojmë se në sipërfaqen e rrugës ka pellg uji.